Zahadna

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Egyptský bohovia

..........
    
A
Ah-Boh mesiaca.Bol zobrazovaný ako muž s mesačným kotúčom nad hlavou.
Aker-Boh Zeme, alebo Zem samotná. Neskôr boh vesmíru.
Amon-Jeden z najvyššých bohov. Vznikol ako prvý. Býva zobrazovaný v ľudskej podobe s korunou na hlave, slnečným kotúčom a dvoma pštrosími perami.
Anup-Boh mumifikácie. Doprevádzal mŕtvych do podzemnej ríše. Bol zobrazovaný v podobe čierneho šakala.
Aton-Boh slnka a Slnko samotné. Za vlády Achnatona bol Aton prehlásený za jediného boha a došlo tak k zavedeniu monoteizmu namiesto mnohobožstva. Po Achnatonovej smrti bol znovu obnovený pôvodný systém mnohobožstva.
B
Bastet-Ochránkyňa mesta Pibaste. Bohyňa v ľudskej podobe s mačacou hlavou. Postupne uctievaná ako ochrana mennoferského cintorínu. Nazývaná tiež Oko boha Rea.
Bes-Démon, neskôr boh v podobe trpazlíka. Mal radu ochranných funkcí: chránil pred uštipnutím hadov a škorpiónov, dalej pomáhal ženám pri pôrode a mužom pri pití, aby sa dobre bavili a mal priaznivý vplyv na sexuálnu aktivitu mužov.
Boinu-Posvätná volavka, ktorá sa zrodila sama zo seba. Symbol života obnovujúceho so smrťou.
Búchis-Posvätný býk. Obvykle bol bieli, niekedy s čiernou hlavou. Hlavným znakom bola opačne naježená srsť na šiji.
D
Dua-Boh očného lekárstva a pomocník boha Thovta.
Duamutef-Ochránca pozostatkov mŕtvych - konkrétne žalúdku uloženého v kanope, ďalej aj boh východnej svetovej strany a východných vetrov. Jeden zo štyroch synov boha Hora.
E
Eset-Manželka boha Usira a matka boha Hora. Najuctievanejšia bohyňa starého Egypta. Eset bola akýmsi ideálom ženy:ušlachtilá, krásna, milujúca, verná, mala veľký cit pre materstvo. K tomu bola ešte vybavená kúzelnou mocou, ktorú využívala pri konaní dobra a k obhajobe spravodlivosti. Uctievanie bohyne Eset sa rozšírilo aj do niekoľko ďalších krajín.
F
Fénix-Posvätná volavka, ktorá sa zrodila sama zo seba. Symbol života obnovujúceho so smrťou.
G
Geb-Boh zeme a zem sama. Chránil tiež pred hadmi a škorpiónmi.
Gryf-Kríženec niekoľko zvierat a človeka. Ľudské oči, levie telo, zobák sokola, miesto uší rybacie plutvy, krídla supa, baranie rohy, pštrosie perá a miesto chvostu hada. Bol to démon ochrany a pomsty.
H
Ha-Boh západnej púšte a neskôr aj všetkých krajín západne od Egypta.
Hah-Boh nekonečnosti priestoru a času, darca nesmrtelnosti.
Hapi-Ochránca pozostatkov mŕtvych - ochránca pľúc uložených v kanope v hrobke mŕtveho, ďalej boh severu a severných vetrov. Jeden zo štyroch synov boha Hora.
Hathor-Bohyňa neba, lásky, radosti a hudby. Ochránkyňa žien a mŕtvych, pomáhala pri pôrode a výchove detí. Toto je len zlomok z funkcí pripisovaných bohyni Hathor, najdôležitejšia však bola funkcia bohyne lásky. Bola matkou a manželkou boha slnka Rea, jej meno doslova znamená "Horov dom". Hathor bola jedna z najuznávanejších božských bytostí. Zobrazovaná bola v podobe kravy, alebo ženy s hlavou, či ušami kravy a preto boly kravy najctenejšími zvieratami v Egypte.
Hor-Jeden z najdôležitejších a najstarších bohov Egypta. Boh v podobe sokola alebo muža s hlavou sokola. Boh slnka, neba, svetla a božský vládca Egypta. Hor existoval už pred vznikom Egypta a dokonca ešte dlho po ňom. Asi najdôležitejšia funkcia Hora bola funkcia boha egyptského krála. Toho nielen chránil, ale dokonca sa do neho aj vteloval. V dobe pred zjednotením Dolného a Horného Egypta, bol hlavným bohom Dolného Egypta.
CH
Cheprer-Boh slnka v podobe skaraba. Cheprer znamená "sám od seba vznikajúci" a zároveň je to názov pre skaraba. Bohom slnka však bol aj Re a Atum. Egypťania to vyriešili tak, že Cheprer bol nazývaný "Vychádzajúce Slnko," Re" Slnko v zenite" a Atum ako "zapadajúce Slnko.
Chnum-Boh plodnosti a stvoriteľ všetkého živého. Vyobrazovaný ako baran, alebo muž s hlavou barana, poprípade len s baraními rohami. Chnum stvoril veškeré rastlinstvo i živočíšstvo (táto úloha je zároveň prisudzovaná i ďalším bohom). Všetko živé stvoril na hrnčiarskom kruhu z hliny. Odtiaľ pramení jeho zobrazenie, kde sedí pri hrnčiarskom kruhu a vytvára človeka. Bol zobrazovaný tiež ako "Pán chladných vôd" a "Strážca prameňov Nílu".
I
Ihej-Boh hry na hudobný nástroj - sistrum. Syn bohyne Hathor a boha Hora z Edfú.
Inmutef-Boh nesúci nebesá.Tiež kráľov sprievodca k bohom.
K
Ka-Akási oživujúca zložka všetkého živého, univerzálny duch, duchovná podstata, základ všetkých fyzických aj psychických síl. Považovaný tiež za duchovného dvojníka človeka. Ka je nesmrtelný a vzniká pri zrodení. Jeho nesmrteľnosť bola zachovaná len v prípade, že mŕtvy bol riadne mumifikovaný a uložený v hrobke. Po smrti sa Ka a Ba spojili: "Odišiel k svojmu Ka" písali Egypťania.
Kobra-Posvätný had symbolom božskej a kráľovskej moci, ztelesnenie bohyne Vedžo a niektorých dalších bohov. S kobrou sú vyobrazovaný všetci faraóni a slneční bohovia.
M
Maat-Bohyňa pravdy a spravodlivosti. Jej menom sa vykonávala štátna a súdna moc. Účastnila sa obradu "váženie srdca". Zobrazovaná bola ako žena s pštrosím perom na hlave.
Menhet-Bohyňa vojny s podobou levice.
Mert- Bohyňa chrámovej hudby a zpevu. Ďalším jej úkolom bolo vítať faraóna prichádzajúceho k obetnému oltáru.
Mut-Manželka boha Amona a matka boha Chonse, dcéra boha Re, ktorému se stala matkou. "Pani nebies", "Matka matiek".
N
Neit-Bohyňa vojny a umenia, ochránkyňa mesta Saje (Saity). Bohyňa Dolného Egypta, ktorý oklo roku 3000 pr. n. l. bol pripojený k Hornému Egyptu a došlo tak k zjednoteniu. Bola uctievaná pre kúzelnú moc, umenie, lekárstvo a ako ochrana pred zlými snami.
Nut- Bohyňa neba a nebo samé. Pôvodne bola spolu so svojím manželem Gebom považovaná za prvú dvojicu bohov. Ich synom bol aj boh Re.
O
Onhuret-Boh mesta Cinevu. Tento boh mal viac funkcií : Pán bitky, Kráľ bohov, Kráľ nebies a ďalšie.
P
Pachet-Bohyňa púšte v podobe levice.
Ptah-Boh mesta Memfidy (Mennoferu). Jeden z najvyšších bohov. Vznikol neskoršie než rada iných bohov. Zobrazenie boha Ptaha sú v podobe holohlavého muža s božskými fúzami. V rukách držal žezlo zo symbolom života a stálosti Jeho manželkou bola bohyňa vojny Sachmet.
R
Raharachtej-Meno boha slnka, vzniklo spojením bohov Rea a Harachteja.
Re-Boh slnka a slnko samotné. Slnko bolo podľa predstáv Egypťanov jeho telom. Bol to jeden z najvyšších a najstarších bohov. Bol považovaný (rovnako ako niektorí ďalší bohovia) za stvoriteľa a vládcu nebies a sveta. Re každé ráno vyplával na svojej slnečnej lodi a svojimi lúčmi dával svetlo a teplo. Večer vplával za obzor. V súvislosti s bohyňou Nut bol Re ráno porodený a večer zjedený svojou matkou Nut (otcom Rea bol najčastejšie udávaný Geb). Počas jeho každodennej plavby po oblohe číhalo na Rea nebezpečenstvo. Najväčší z nich bol had Apop, ktorý chcel prevrátiť jeho loď. Re vykonal štyri pôvodné zásluhy pre ľudstvo: stvoril vzduch, nílsku záplavu, poučil ich o tom, čo je na onom svete, aby prinášali obete bohom i mŕtvym a predovšetkým stvoril ľudstvo samé.
S
Sah-Ochranný boh mŕtvych. Neskôr splynul s bohom Usirem.
Satet-Bohyňa nílskych kataraktov. Neskôr všetkých zemí na juh od Egypta. Bola uctievaná aj ako darkyňa chladnej vody (spolu s bohom Chnumom a bohyňou Anuketou) ktorá poskytovala Egyptu vlahu a úrodu. Zobrazovaná ako žena s hornoegyptskou korunou a rohami s antilopy.
Sep-Boh chrániaci pred škodlivými zvieratami. Ochraňoval boha Re pred hadom Apopom. Uctievaný v podobe stonožky.
Sokar-Boh mŕtvych a ochránca memfidského cintorínu. Zúčastňoval se pohrebných obradov, hlavne obradu "otvárania úst", chránil večný odpočinok mŕtveho. Pomáhal pri výrobe pohrebnej výbavy a pri stavbe hrobiek a chrámov. Stal sa patrónom umelcov a remeselníkov. Zobrazovaný bol ako sokol, alebo muž s hlavou sokola vo veľmi tesnom obleku.
Sutech-Boh púšte, búrok a mora. V očiach Egypťanov stelesňoval ničivé prírodné síly. Bol bohom obávaným, ktorému bolo dobré predchádzať. Bol aj bohom, ktorý dohliadal nad nadvládou Egypta v iných krajinách. Postupne sa stal symbolom zla a neporiadku. Pred zjednotením Horného a Dolného Egypta - bol hlavným bohom Horného Egypta.
Š
Šaj-Boh ľudského osudu a osud sám. Šaj nebol jediným bohom. Šajov bolo práve toľko, koľko bolo ľudských duší na žive.
Šed-Ochranný boh proti nebezpečným zvieratám.
Šesmu-Boh vína a oleja. Ochránca múmií a vykonávateľ trestu, prepravca mŕtvych do neba.
Šov-Boh svetla, vzduchu, vetrov a sám vzduch. Obvykle je znázornený ako podopiera nebeskú klenbu Nut (svoju dcéru). Na hlave má vysoké pštrosie pero. Ako socha je zobrazený v podobe muža s krídlami a znakom života.
T
Tait-Ochránkyňa bohov, kráľov, kniežat a mŕtvych. Neskôr splynula s bohyňou Hathor.
Tefnut-Bohyňa vody a vlhkosti. Manželka boha Šova. Jej otcom bol Atum. Zobrazovaná bola ako žena, alebo žena s hlavou leva.
Tenenet-Bohyňa medu, mlieka a piva. Hlavne však bola považovaná za ochránkyňu mŕtvych.
Thovt-Boh múdrosti, spravodlivosti, poriadku a zákonu, písma a reči, lekárstva a kúzelníctva. V rôznych častiach Egypta mu boli priraďované aj mnohé dalšie vlastnosti. Bol považovaný za Reovo srdce a jazyk, a niekde i za samotného stvoriteľa a všetkých bohov sveta. Thovt daroval ľuďom reč, vynašiel písmo, meranie a počítanie. Thovt bol pre svoje schopnosti aj hovorca a pisár bohov. Bol súčasťou obradu "váženia srdca". Thovt bol darcom umenia, geometrie, architektúry a astronómie, tiež vynálezcom hudby. Bol uznávaný ako boh mesiaca. Býva zobrazovaný ako ibis alebo pavián, resp. ako muž s hlavou ibisa či paviána.
U
Usire-Boh mŕtvych a podsvetia. Usire bol jeden z najstarších a najrozšírenejších bohov Egypta. Zároveň si na rozdiel od mnohých iných bohov dokázal udržať svoju pôvodnú podobu, bez toho aby sa rôzne menil, spojoval s inými bohmi apod.Legenda hovorí, že práve Usire vyviedol egyptský ľud zo zvieracieho stavu, naučil ich ctiť bohov. Potom sa vypravil, aby to isté naučil aj okolitý svet. To sa mu však nepodarilo, lebo ho jeho brat Sutech zavraždil zo žiarlivosti k jeho sláve a úcte u egyptského ľudu a tak sa Egypt stal jedinou vyspelou zemou. Vraždu urobil Sutech tak, že zostrojil truhlicu presne podľa rozmerov Usira a priniesol ju na hostinu k Usirovej pocte. Všetci obdivovali truhlu a chceli ju získať. Sutech teda povedall, že ju dostane ten, ktorý ju čo najdokonalejšie zaplní, keď si do nej lahne. Všetci potom postupne líhali do truhly, ale nikto ju nedokázal zaplniť. Až ako posledný vstal Usire a položil sa do truhly. Tu ostatní priskočili, zavreli poklop, pribili klince a medzery vyplnili olovom. Truhlu potom odniesli k rieke a spustili ju po prúde k moru. Mŕtveho Usira našla po dlhom hľadaní Eset s Nebthetou a jeho telo dopravili do Neditu. Akonáhle Sutech uvidel Usireovo telo, vrhol sa naň a rozsekal ho na štrnásť kusov. Jednotlivé kusy rozhádzal po celom Egypte, aby nemohol znovu ožiť. Eset s Nebthetou jeho telo znovu našli, poskladali dohromady a Eset mu mávaním svojich krídel vdýchla život. Usire vstal a Esetu oplodnil. Keď potom Usire navždy umrel, vyslal boh Re čierneho šakala, aby jeho telo riadne mumifikoval a previedol príslušné obrady, aby Usire mohol žit večný život na onom svete. Tím sa Usire stal vládcom podsvetia a pánom mŕtvych. Eset potom porodila jeho syna Hora. Usirova ríša, do ktorej bolo povolené vstúpiť len tým, ktorí obstáli v poslednom súde (v opačnom prípade skončili v útrobách bohyne Amemaity), nebola totožná s predstavou kresťanov či moslimov o posmrtnom raji. V Egypte sa jednalo o ríšu, ktorá bola dosť podobná tej na zemi. Bolo tu dobro aj zlo, dotyčný musel pracovať, boli tam úradníci a dozorci. Mŕtvemu, resp. jeho duši tu hrozila aj smrť a mohol býť aj popravený, pokiaľ sa neriadil pravidlami Knihy mŕtvych.
V
Vedžo-Ochranná bohyňa Dolného Egypta v podobe kobry. Spolu s bohyňou Nechbetou chránili kráľa a celú zem pred nepriateľmi. Bola zobrazovaná ako okrídlená kobra alebo žena s kobrou na čele.
Vepvovet-Boh vojny a smrti v podobe vlka, či šakala.
Vešebt-Dvojník alebo služobník mŕtveho kráľa na onom svete. Tiež jeho soška.
 

Niečo pre zaujímavosť | stály odkaz

Komentáre

  1. Slabota
    Je ich vyše 2500 a dnes už nikto presne nevie, akému účelu služili.
    publikované: 10.11.2006 07:03:31 | autor: Mona (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. mona, ale toto sú ty naj .....
    Budem rada, ak doplníš tých čo tu chýbajú ....
    publikované: 11.11.2006 19:39:44 | autor: Zahadna (e-mail, web, autorizovaný)
  3. Dnes je už prakticky nemožné...
    ...zistiť mená a funkciu všetkých.
    publikované: 11.11.2006 19:52:12 | autor: Mona (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014